Hiperbarična oksigenacija je naučno utemeljena metoda bržeg ozdravljenja udisajem 100% kiseonika, pod povišenim pritiskom usled čega se pokreću mnogobrojni pozitivni procesi u organizmu.

Potreba za kiseonikom je univerzalna za sve ćelije ljudskog organizma, a njegov nedostatak je uvod u brojne bolesti. Hiperbarična oksigenacija se primenjuje kod svih stanja i bolesti do kojih je došlo usled smanjene količine kiseonika.
Kako nedostatak kiseonika oštećuje najvažnije funkcije ćelija, danas postoji mogućnost da se to i nadoknadi – hiperbaričnom oksigenacijom.

Hiperbarična oksigenacija se obavlja u hiperbaričnim komorama pod nadzorom stručnog lica.Terapija se određuje za svakog pacijenta ponaosob.

Povećanjem ambijentalnog pritiska u hiperbaričnoj komori i udisanjem 100% molekulskog kiseonika, dolazi do rastvaranja udahnutog gasa (kiseonika) u krvnoj plazmi i povećanja parcijalnog pritiska kiseonika. Na ovaj način se u krvi rastvori i do 20 puta više kiseonika čime se osigurava njegov transport i korekcija hipoksije, odnosno nedostatka kiseonika, nezavisno od eritrocita.

Hipoksija, odnosno stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima, je u osnovi velikog broja patoloških stanja. Primenom HBO terapije, organizmu se pruža raskoš kiseonika koji je tkivima i ćelijama neophodan.

Nauka do sada nije uspela da pronađe lek ili sredstvo koje će povećati količinu raspoloživog kiseonika u krvi. Jedini za sada poznati način je primena samog kiseonika, a najefikasnija metoda je HBO.